IB ACIO Exam Paper 2011, Pattern, Syllabus

Intelligence Bureau(IB) ACIO Exam 2011 Solved Paper: Intelligence Bureau(IB) issued latest notification 2012  for 750 ACIO Job post in Line with Last year Notification for which examination was held on 10th July 2011. IB ACIO Syllabus has Aptitude, Reasoning, General Awareness and English language along with 50 Marks Essay during written Examination. There are 2 sets of question papers,Objective and Descriptive type.Both have to take in single day in the same session.The total time for IB ACIO 2012 Exam is 1 hour 40 minuets.Both IB ACIO Question papers having the 4 sections.
SECTION-I QUESTIONS -GK, APTITUDE: 
1. General awareness (GK)
2. Mathematical Aptitude
3. Reasoning
4. English language
SECTION-II QUESTIONS - ESSAY:
Essay Writing on Given Topics, IB ACIO Exam has Three Topics for Essay(Not more than 400 words):
1) Emergency Trends in india
2) Security threats in India
3) Cultural Diversity In India
 
SECTION-I QUESTIONS -GK, APTITUDE QUESTIONS:
1. How many languages and dialects are spoken by people all over the world?
A. 6,000
B. 9,000
C. 4,000
D. 1,000
Ans: C
2. Approximately, how many people speak Chinese language?

A. 1 billion
B. 1 million
C. 1 lakh
D. 1 thousand
Ans: A (Mandarin, a part of Chinese is spoken by 935 Million or Approx. 1 Billion)
3. The language with the richest vocabulary is:
A. Hindi
B. French
C. English
D. German
Ans: C
4. English Language have more than ...... words:
A. 4,50,000
B. 45,000
C. 4,500
D. 450
Ans: A
5. The oldest Indian language is: 
A. Telugu
B. Hindu
C. Tamil
D. Punjabi
Ans: A Tamil.
6. The only religious book ever printed in a shorthand scripts is:
ANS. The bible
7 The oldest printed work in the world, which dates back to AD 868 is:
ANS. The Hirake Sutra
8. Which of the following in the book/play written by Maithili Sharan Gupt?
ANS. Saket
9. Dhyan Chand was:
A. A great hockey player
B. Captained he Indian hockey team which won a gold medal in 1936 Berlin Olympics
C. Scored 101 goals at the Olympic games and 300 goals in the international matches.
D. All the statements are correct
ANS:D
10. Who developed the small pox vaccination?
ANS. Eduard Jenner
11. Euclid was:
A. Greek mathematician
B. Contributor to the use of deductive principles of logic as the basis of geometry
C. Propounded the geometrical theosems
D. All the statements are correct
ANS D
12. Who is also known as the Lady with the Lamp??
ANS. Florence Nightingale
13. Gabriel Daniel Fahrenheit was:
A. A German Physicist
B. Developed the mercury thermometer in 1714
C. Devised temperature scale
D. All are correct
ANS: D
14. Galileo was an Italian astronomer who:
A. Developed the telescope
B. Discovered 4 satellites of Jupiter
C. Discovered that the movement of the pendulum produces a regular time measurement.
D. All are correct
ANS: D
15. The American General who led the revolt against the British & declared American independence was:
ANS. George Washington
16. Marco Polo
ANS. Traveled three China, India and other parts of Asia
17. Who was first to reach the South Pole?
ANS. Capt. Amundsen
18. Who were the first to circle the moon?
ANS. Frank boreman, Bill Anders and Jim Lovell
19. Badminton is the national sport at:
ANS. Malaysia
20 Agmark act -----------------------1937
21 Go back to vedas---------------SWAMI DAYANAD SARASWATI
22 Signature on 10 Rs. Note----------------Governer of RBI
23 Banker of Banks-- ----------------------RBI
24 Japan Tsunami--------------------------- March 2011
25 Stock market and mutual funds-- -----------SEBI
26 Imperial bank of india---------------State bank of India
27 first ECONOMIC census in india -------------- 1977
28 Minimum age for president------------------35
29 Who developed green revolution in india-----------Dr M S Swaminathan
30 Which state has longest coastline in india------------ Gujrat
31 first women president of INC-- -----------------Annie Basent
32 Decimal system was invented by---------Bhaskra
33 oath & affirmation to president---------------Chief Justice of india
34 panchaayti raj--------------73th amendment act
35 major source of constitution of India Taken from: Uk
36 Jasmine Revolution may refer to: the 1987 transition of power in Tunisia
37. Author of Panchtatra Was - Vishnu sharma

7 comments:

  1. i lost my regis. no. hw cn i download my admit card ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. id. brijeshvb07@gmail.com
      bod : 08/11/1988

      Delete
    2. Check ur E-Mail it should be having Mail from UPSC regarding registration.

      Delete
    3. the mail will be from helpdesk.mha@gmail.com
      search for this mail id from ur search inbox & u will be able to find it.

      Delete
  2. U PUT YOUR OTHER VERIFICATION IDENTITIES,LIKE YOUR MOBILE NO.EMAIL.ID & DATE OF BIRTH IN THE (FORGET YOUR PASSWORD)LABEL,THEN YOU GOT YOUR REGIS.ID.

    ReplyDelete
  3. https://www.onlinesubmit.in/mha/RetrieveReg.aspx
    Click To get ur reg id.

    ReplyDelete